top of page

Blok Zinciri ve Kadın - 1

Güncelleme tarihi: 21 Oca 2023



Blok zinciri nam-ı diğer blockchain değiştirmeyi veya sahtekarlığı neredeyse imkansız hale getiren bir bilgi kaydetme sistemidir.

Bir blok zinciri, zincirdeki tüm bilgisayar sistemleri ağında çoğaltılan ve dağıtılan işlemlerin dijital bir defteridir. Zincirdeki her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, bu işlemin bir kaydı her katılımcının defterine eklenir. Birden çok katılımcı tarafından yönetilen ve merkezi olmayan veritabanı, #dağıtılmışdefterteknolojisi (Distributed Ledger Technology - DLT) olarak bilinir.

Blok zinciri, işlemlerin hash adı verilen değişmez bir kriptografik imza ile kaydedildiği bir DLT türüdür. Bu, bir zincirdeki bir bloğun değiştirilmiş olması durumunda, değiştirildiği hemen anlaşılacağı anlamına gelir. Bilgisayar korsanları bir blockchain sistemini bozmak isterlerse, zincirin tüm dağıtılmış sürümlerinde zincirdeki her bloğu değiştirmeleri gerekir. Bitcoin ve #ethereum gibi blok zincirleri, zincire bloklar eklendikçe sürekli ve sürekli olarak büyüyor ve bu da defterin güvenliğini önemli ölçüde artırıyor.


Bitcoin paylaşımlarımızın ilkini burada tamamlıyoruz. Serinin diğer yazılarında bu teknolojinin neden bu kadar gündemimizde olduğunu, kadınları nasıl güçlendirebileceğini ve nasıl sosyo-ekonomik modeller yaratabileceğini işleyeceğiz.


7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page