top of page

Kitap Yorumu - Bir Kuşağı Anlamak - Evrim Kuran

Güncelleme tarihi: 29 Kas 2022





Evrim Kuran, 2000 yılı sonrasında doğan ve #ZKuşağı olarak nitelendirilen kuşağı anlamayı hedeflemiş kapsamlı çalışmaları, sonuçları ve yorumları içeren harika bir kitap yazmış. Türkiye nüfusunun %30’unu oluşturan #Zkuşağı ile ev ve iş yaşamında sıkça beraber olmamız vesilesiyle merak edip okudum. Kitabın en önemli özelliği “farklı” gelir gruplarına ait Z kuşağı üyeleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları irdelemesi.Altbaşlıklarda kitap, spor, adalet ve müzik ve örnekler var. Size Z kuşağı denince akla gelen ilk 3 kavram nedir diye sorduk. Cevaplar ağırlıklı olarak teknoloji, özgüven, girişimcilik ve yaratıcılık. Ayrıca özerklik, sosyal duyarlılık, tahammülsüzlük, endüstri 5, mizah gibi başka kavramlar. Bizim aklımıza gelen sözcükler ise pes etmeyen, seçici, dijital sever, hız, #girişimcilik, mantık arayışı idi. Peki Evrim Kuran’ın araştırma sonuçlarına göre, “Z kuşağının özellikleri”ne göz atalım mı?

Anlam odaklı.

Görsel öğrenici.

Dijital mahremiyete daha çok önem veren.

Dikkat süresi kısa.

Çevreye duyarlı.

Sahici.


Kitapta en çok hoşuma giden 2 bölüm:

1) Üst kuşakların birikim ve deneyim anlamında derinleşirken genç nesilin yaşadıklarını unutabiliyor olması. Yani #deneyim dediğimiz ve sahip olmakla övündüğümüz şey bize aynı zamanda bir duvar örüp görmekte zorluk yaşatabiliyor. Buna bilginin laneti de deniliyor; sadece kuşaklarda değil kurumlarda da bu yüzden çatışmalar görülebiliyor.

Yazar ayrıca, bataklığın değil sıçrayan çamurun ön plana çıkarılarak dile getirilmesi yerine çevre kaynaklı sorunların kökten hallolması gerektiğini iletiyor. Tıpkı #şiddetsiziletişim felsefesinde çevrenin insanın iç düzenine hizmet edişi gibi. Z kuşağının iş hayatında kendi kendini yönetmek konusunda daha başarılı olduğu; daha çok #özgürlük talebi bulunduğu ve girişimcilik eğilimine sahip olduğu bilgisi kitapta var.

2) Hayal kurmanın doğuştan gelmediği, bir beceri olduğu ve öğrenilebilir, kullandıkça gelişebilir veya paslanabilir olduğunu anlatan bölüm harika. Hayal kurmak ihmale gelmiyor, emek istiyor. Hayaller farklı gelir segmentinde olan Z kuşakları arasında ayrışıyor.

Kitaptan bir bitiş tümcesi : Aslında dünyanın süper kahramanlara ihtiyacı yok; iyi insanlara ihtiyacı var.”



5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page