Son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde beyin ve nasıl çalıştığı yönünde daha fazla bilgi edinmiş durumdayız. Nörolojik faktörlerin, farklı koşullar altında önemli roller aldığı ise bir gerçek. Geçmiş zamanlarda da özgüvenin nörolojik temeli araştırılmıştı ancak 2014 yılında Darthmouth'ta yapılan araştırmalar özgüvenin beynin farklı bağlantı noktaları ile ilişkisini ortaya koydu.
Kendini tanıma ile ilgili alan medial prefrontal korteksten ödül sistemleri ile ilgili alan olan ventral striatumu güçlü beyaz madde bağlantıları olan insanlarda uzun vadede yüksek özgüven gözlemlendi. Ayrıca bu iki bağlantı noktası arasında yüksek aktivite olduğu anda öz güven korelasyonu olduğu görüldü. Bu durum, özgüven hissimizin kendimiz hakkında hissettiğimiz olumlu duygular ve ödüller sonucu nörolojik bilginin işlenmesiyle oluştuğunu gösteriyor.
Bu bilgiler fazlaca teknik ve karışık görünebilir. En özet hali ile özgüven beyin fonksiyonları ile direkt ilişkilidir ve kadın ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Bazı araştırmalar, kadınların düşük özgüvene daha yatkın olduğunu göstermiştir. Bu sebeple özgüveni arttırmak için gerekli aksiyonları yapmak kadınlar için çok daha büyük önem tasımaktadır.
Maalesef, özgüveni arttırmamız için yapmamız gerekenler çocukluğumuzda, ya da okullarda öğretilmiyor. Biz kadınlar yaşadığımız problemlerimiz neticesinde öğrenmek durumunda kalıyoruz. Unutmamalıyız ki her birey, özellikle de kadınlar öz saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Ayrıca, bu konuda kat edeceğimiz mesafe, içimizdeki gücü keşfetme yolunda çok büyük önem taşıyor.
Peki özgüvenimizi arttırmak için neler yapabiliriz?
1) Kendimizi Tanıyalım
Özgüvenimizi arttırmak için öncelikle kendimizi tanıyarak işe başlayabiliriz. Neleri seviyoruz, hayattan ne bekliyoruz ve geçmiş deneyimlerimiz bugunku bizi nasıl şekillendirdi? Kendimize nasıl davranıyoruz ve içsesimiz bize neler diyor tüm bunların farkına varalım.
2) Kendimize Şefkatle Yaklaşalım
Güçlü bir özgüven inşa etmek için iç sesimizin ne kadar güçlü olduğunu fark edebilir ve etkili düşünme teknikleri ile beyinde yeni bağlantı noktaları oluşturabiliriz. Bu noktada diyet yapmanın, spor yapmanın, düzenli uykunun, ulaşılabilir kişisel beklentiler oluşturmanın ne hissettiğimiz konusunda önemi büyük. Kendimize şefkat göstermenin özünde hoşumuza giden ve ruhumuzu besleyen aktivitelere vakit ayırmak yatıyor. Müzik dinlemek, yürüyüş yapmak, oyun oynamak, yüzmek, dans etmek, puzzle yapmak, şiir okumak, yıldızları seyretmek size ne iyi geliyorsa onu yapmak.
3) Kendimize Saygı Gösterelim
Sağlıklı bir özgüven için kendimize saygı göstermek hayati bir önem taşıyor. Bu durum değerlerimizi ortaya koymayı ve başkalarının iyi olması için çırpınmadan önce kendi değerlerimizi ve kendimizi üstün tutmayı gerektiriyor. Kendimize güvenimiz arttıkça, yeteneklerinizi keşfettikçe daha iddialı hale geleceğiz.
4) Kendimizi Olduğumuz gibi Kabul Edelim
Sınırlarımızı ve mükemmel olmadığımızı bilmek, hatalarımızı kabul etmek, iç ve dış eleştiriler ile daha iyi mücadele etmeyi öğrenmek sağlıklı bir özgüveni teşvik eder. Stres eşiğimizi bilmek, öz şefkatimizi geliştirmek ve yaptığımız tüm hatalar için kendimizi bağışlamak işleri çok kolaylaştırır.
5) Kendimizi Sevelim
Gerçek bir özgüven için, kendi değerimize inanmalı ve geleceğimiz için kendimize şefkatle yaklaşmalıyız. Kendimizi sevmek demek, kendimizi tıpkı sevdiklerimize yaklaştığımız gibi yaklaşmak demektir. Tüm ilişkilerimizde sağlıklı sınırlar koyarak kendimize büyük bir iyilik yapmış oluruz. Güçlü olduğumuz anları kutlamayı ve iltifatları kabul etmeyi öğrenmeyi unutmak yok.
Tüm çok çalışan kadınlar sevgi ve yüksek özgüvenle kalın.
Daha fazlası için:
Comentarios