Elime ilk aldığımda “72 sayfalık incecik bir kitap, bugün biter” dediğim ama yanıldığım bir kitap. Yazarı Erfurt Üniversitesi’nde halen #felsefe dersleri vermekte. Çevirmeni iletişim yayınları editörü #TanılBora
📙
Her bir satırı hatta sözcüğü üzerinde uzun uzun düşünmek gerektiği için temiz ve #sakin bir zihinle okumanızı öneririm.
📙
Kitabın konusu, hediye vermenin temelleri, türleri, toplumsal itibarı, sonuçları, geleneksel biçimleri, anlamı ve insan yaşamındaki etkileri diyebilirim. #Hediye sözcüğünü bu kadar geniş bir yelpazede ve farklı alanlarda düşünmek, beni zenginleştirdi.
📙
Kitaptan beni çarpan bazı tümceler:
💠Hediye sunmanın temelleri:
Dikkatli olmak
Özenli olmak
Doğru biçimde verebilmek
💠En iyi hediye, hediye verilene gösterilecek “dikkat”tir. (Bu söze bayıldım)
💠Ötekinin hoşnutluğu için kaygılanmak, bir armağandır.
💠Arkadaşlıkta bir insan, bir ötekine imtiyazlar tanımaya, onunla beraberken saatine bakmamaya, ihtiyaç duyduğu şeyi ona sunmaya ve karşılıklılığı bir talebe dönüştürmemeye amadedir. (Saatine bakmamak ne güzel bir gösterge)
💠#Aristo arkadaşlığı insanların birbirlerine hediye edebilecekleri manevi şeylerin en mükemmelleri arasında sayar. Ona göre 3 tür arkadaşlık ilişkisi vardır:
Zevk arkadaşlığı
Fayda arkadaşlığı
Hakiki arkadaşlık
💠Arkadaşlığın bir başka türü, bir insana hediye edilen misafirperverliktir. Geçimli misafirperverlik, bir sanattır - geçimli misafirlik de öyle.
💠 #couchsurfing (divandan divana sörf) internet üzerinden, dünyanın her yerinden insanların birbirini evinde misafir etmesini mümkün kılan bir ağ , misafirperverliğin sanal bir türüdür.
💠Kendine “merhamet” etmek, insanın kendi kendisine verdiği bir hediyedir; insanın kendisinden aşırı taleplerde bulunmaması anlamına gelir.
💠Ötekilere verilen hediyelerle ilgili her şey kendi kendimize verdiğimiz hediyeler için de geçerlidir: Çok fazla olmamalı, sık verilmemeli, rastgele ve her zaman değil, seçerek ve doğru zamanda sunulmalıdır.
Comments