İki psikolog tarafından yazılan #kabiliyetiştirmek kitabı bende derin izler bıraktı. Eğitimcilere tavsiye ederim ancak baştan uyarayım:Sarsılmaya, şaşırmaya, kalıplarınızı yıkıp değişik açılardan bakmaya hazır olun!
Oğlanların iç dünyalarını, anne-oğul, baba-oğul,akran ve yetişkin #zulümkültürü, disiplin, öfke gibi pek çok başlık ekseninde ve çarpıcı örneklerle okumamı,hiç bilmediğim bir dünyayla tanışmamı sağladığı için @gorunmezadamyayincilik 🙏
Notlarım :
✔️#duygusalokuryazarlığın yazarlığın 3 aşaması :
1- Duyguları tanımak ve isimlendirmek 2- Ses, yüz ifadesi veya #bedendilinin duygusal içeriğini ayırt etmek 3-Duygu halini yaratan tepki ve durumları anlamak
✔️Ebeveynlerde, oğlanların duygusal farkındalığını kasıtlı veya istemeden köreltme eğilimi var ve popüler kültür buna zemin hazırlıyor. Babalar annelere göre daha katı bu konuda
✔️İlköğretim döneminde oğlanlar kızlara göre daha düşük performans gösterir çünkü daha yavaş olgunlaşırlar, daha hareketliler ve dürtü kontrolünü kızlardan daha yavaş geliştirirler. Bu yüzden oğlanlar ilkokuldaki temel öğretim etkinliklerinde kendilerini kızlar kadar yetkin ve değer görmüş hissetmiyor.
✔️Birçok #ebeveyn ve öğretmen oğlanlara (kızlara kıyasla) daha sert bir disiplin uyguladığını kabul etmekte. Sert disiplin sayesinde bir oğlanın erkeğe dönüşeceği farz edilir. Hakimler işlenen kabahat aynı iken kızlardan daha çok oğlanları ıslah evine göndermekte!
✔️Aşırı veya yanlış disiplin ve iletişim çatışmaya katkı sağlayan bir etmendir. Vicdan zincirini zayıflatır.
✔️Erkekler arası zulüm kültürü onları #empati ve ilişki kurabilmekten uzaklaştırır, bunun yerine duygusal tedbiri öğrenirler. Korkan daha çok zulmeder.
✔️Erkeksi görünme baskısıyla kadınsı olarak tanımlanan (şefkat, empati) özelliklere saldırırlar.
✔️Annenin; abi ya da erkek kardeşi yoksa veya erkeklerle ilgili kötü #deneyim yaşadıysa oğluna bakış açısı bulanabilir. Her kadın, oğlanların düşünme biçimini anlamaya uğraşmalıdır.
✔️#ergen zulüm kültüründe oğlanlar”güç”ten dem vurmaktan, kadınlara saygısızca davranmaktan söz etme zorunluluğu hissederler- böyle yapınca güçlerini ortaya koymuş olurlar.
Comments