Birkaç yıl önce @selenbaranoglu nun “Basit ve Mutlu Yaşam” adlı kitabını okumuş ve çok etkilenmiştim. Evdeki, işteki kısaca tüm yaşantımdaki maddi ya da manevi tüm fazlalıkların beni yorduğunun farkına vararak sadeleşme adımlarını o kitap sayesinde atmıştım. #kapsülgardrop konusundaki canlı yayınlarından çok feyiz almıştım. O yüzden Selen Hanım’ın bendeki yeri ayrıdır.
🌍
Çok mantıklı temellerle yazılmış bu kitaptan sonra kendisine ait okuduğum 2.kitap ise Sınırları Aşmak oldu.
🌍
#aşırıtüketim alışkanlığının kökenleri, algı ile aşırı tüketim arasındaki ilgi, #algı tuzakları, tüketim alışkanlığının teşhisi ile tedavisi bu kitabın yazılma amacı. Kitabın en çok sevdiğim bölümü tasarruf tedbirleri oldu.
🌍
#sınırlarıaşmak sadece tasarruf ya da tüketim alışkanlıklarıyla ilgili değil tüm dünyaya bakış açısıyla ilgili bir felsefeyi içeriyor. Çevremizi korumak, dünyamızı düşünmek hepimizin amacı olmalı. Bu kitap da bu amaca hitap eden, akıcı ve bilgilendirici bir araç. Elinize sağlık Selen Baranoğlu.
🌍
Kitabın en sevdiğim tümcelerini ise aşağıya sıraladım:
🔺İnsanın kendini sürekli başkalarıyla karşılaştırması ve bu karşılaştırma sonucunda her seferinde kendinde bir eksiklik hissetmesine karşılaştırma çıkmazı denir.
🔺 Sürü psikolojisinin tüketimi tetikleme şekli : Ya beklenti dışında ürün satın aldırır ya da yeni #ihtiyaç yaratarak yeniden satın aldırır.
🔺Tüketim toplumunun isteği : Mutluluğu hep bizde olmayan, dışarıdan satın almamız gereken ve kısa sürede tüketilen bir ürünmüş gibi lanse eder.
🔺 Bizi asıl zorlayan şey dağınıklıklarımız değil, toparlayamadığımız #fazlalıklarımız dır.
🔺 Tüketim toplumunun elindeki en büyük koz yapmak isteyip de yapamadıklarımız, olmak isteyip de olamadıklarımız. Bu kozu o kadar iyi kullanır ki, bizi sürekli kendi gerçeğimizden uzaklaştırıp yapanları, olanları gözümüze sokar.
Comments