Oldum olası kişisel gelişim kitapları konusunda mesafeliyim.. Biraz da önyargılıyım. “ Hap bilgi yazmak kolay sıkıysa sen hayata geçir bakalım” veya “Güzel demişsin de pratikte öyle olmuyor.” gibi söylenmekle mırıldanmak arası kalıplarım mevcut. Bir de o kitapların idealize ettiği dünyada değilim, hiçbir zaman da olamayacağım kaygısı ve hüznü bir tokat gibi çarpınca yüzüme... Gelsin Çalışan Kadının Kişisel Travması!
BKK Kitap kulubünün (havalı olsun diye kısaltmalı yazdım.) kurucusu ve birleştirici gücü www.bizkimizkadiniz.com dan gelen ilk öneri olan Markalaşan Kadınlar kitabına bu mırıldanmalar eşliğinde başladığım doğrudur. Ama sonu güzel bitti o ayrı…
Kitap öncelikle bir kadın tarafından yazılmış ve kullanılan biz dili kitabı samimi kılmış.. Yaşanmış örnek hikayeler sürükleyicilik sağlamış.. İçerdiği konular her kadının iş yaşamında en az bir kere deneyimlediği günlük olaylardan derlenmiş.. Terfi alamayan kadın çalışanın patronuna küsüp toplantılarda ondan en uzaktaki yere oturması, asansör konuşmalarına hazırlıklı erkekler, bakımlı kadınlar, liderlik, iş çevresinde ağ kurmak gibi pek çok farklı konu tek tek irdelenmiş.
Ayrıca, “doğum yapıp işe geri dönen kadınlar iş kariyerinde geri kalır” klişesine bu kitapta yer verilmemiş ve açıkçası bu konuda kitap benden tam not aldı. Çünkü hepimiz artık kabul ediyoruz ki çocuğu olan anne de baba da iş yaşamında tökezleyebilir. Bu durum sadece annelere atfedilen özel bir nitelik değildir, tam tersi başta google olmak üzere pekçok firma babalara da ilave babalık izinleri vererek yeni bir hayata alışmak konusunda çalışanına destek sunmaktadır.
Kitaptaki en vurucu tümce var sırada:Erkek ve kadın ortalama IQları hemen hemen eşitken erkeklerin zekalarını abartma, kadınların ise küçümseme eğiliminde olması..Kısa ama net bir bulgu..
Yine google başta olmak üzere kadının iş yaşamında kendini övmesi hatta “abartılı” şekilde önplana çıkarmaya eğilim göstermesini mümkün kılmak artık şirketlerce teşvik ediliyor. Örneğin sadece kadın çalışanlar arasında gruplar kurularak ve her bir kişiye bir dakika süre verilerek kendini anlatması isteniyor. Hatta videoya çekilerek bu sürenin uzaması sağlanmaya çalışılıyor.
Yani biz kadınlar yüzyıllardır iletişim güdü ve becerileri ile 10 numarayız ama kendimize hayrımız yok Tabi ki bu nitelikler ile erkek gibi görünen kadınların itici olarak nitelendirilme riski de var. Ancak kadınların alçakgönüllü ve kapasitesini daha az gösteren bir yapıda olması yerine özgün, algı yaratmayı ve marka olmayı bilen, küsüp uzaklaşmak yerine müdürüne iş yaşamındaki başarılarını madde madde anlatarak zam istemesini bilen yapıda olmaları gerektiğini savunuyor kitap.
(Google örneği kitapta yer almamaktadır. Bizzat firma çalışanlarından dinlediğim uygulamadır)
Kitapta en beğendiğim vurucu araştırma konusu : Matematiğe yatkın kadınların çoğunun sözel becerilerinin de erkeklere oranla güçlü olması ancak tam tersi durumda yani daha çok matematiğe yatkın olan erkeklerin sözel becerilerinin genelde daha zayıf olması idi… Buradan tanıdığım tüm mühendis kadınlara ufak bir selam da göndermek isterim, iyi ki varsınız 🎈
BKK kitap Kulübü 11 Ocak 2020 Cumartesi Ankara’da bu kitap üzerinde konuşmak için buluştular. Aramızdaki 440 km.yi en aza indirmek için ben de bu yazıyı orada gıyabımızda okumaları için yazdım ve sevgilerimle beraber gönderdim...
Başka bir kitapta buluşmak üzere...
Comments