Bir süredir aynı anda birden fazla iş yapmanın beynimi yorduğunu hissediyorum. Eskiden hem telefonla konuşup hem mail yazmayı bir başarı sayarken linki verilen (https://hbr.org/2017/10/in-a-distracted-world-solitude-is-a-competitive-advantage?utm_medium=social&utm_campaign=hbr&utm_source=twitter) yazıyı okuduğumda çözümün “Zihinsel İnziva” olduğunu keşfettim. Siz de yorgunsanız buyurun makalenin çevirisine:
⛱
İş hayatında, e-mail, toplantı ve diğer dikkat dağıtıcı unsurların yarattığı sorunlara ait araştırmaların sayısı gittikçe artıyor. Londra Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, birden fazla işi aynı anda yapmanın (multitasking) IQ seviyemizi 5 ila 15 puana kadar düşürdüğünü ortaya koymakta. David Rock, İş Yaşamında Beyniniz (Your Brain at Work) isimli kitabında, bir insanın aynı anda iki zihinsel işi birden yaptığında performansının %50 ye kadar düşebileceğini anlatmakta. Stanford Üniversitesinde Prof.Clifford Nass liderliğinde yürütülen bir araştırmada şu sonuca varılmış : Çalışma hayatında zihni oyalayan veya dikkat dağıtan unsurlar, çalışma belleğindeki (Working Brain)alakasız bilgilerin filtrelenebilme gücünü azaltır.(Working brain : İşlemlerin geçici olarak tutulduğu ve üzerinde değişikliklerin yapıldığı bellek.)
⛱
Sorunların üstesinden gelebilmek için yapılabilecek şey:Dikkati toplayabilmek. Bunun için gürültüden, kalabalıktan uzaklaşıp kendi düşüncelerine odaklanabilmek ve zihnin kendi sorunları için uğraşmasına izin vermek. Bu yetenek, iş hayatında bize rekabetçi bir avantaj kazandırır. Bunu nasıl başarabiliriz sorusuna yanıtlar şöyle:
⛱
👩💻15 dk sadece kendinle kal. Hiçbir telefon, e-maile bakmadan kendimizi günlük iş yaşamından izole edemezsek doğru karar verme yetkisi ve liderlik gibi düşünmeyi gerektiren yetkinlikler için gerekli beyin boşluğu kalmaz.
👨🏻💻Sensiz de yapılabilecek olan toplantılara girme : Enerjini etkin kullanabilmek için öncelikler konusunda katı ol.
👩🏫Sosyal medyanın tıklama eğilimini arttırmasına izin verme.
👨🏫 Acil işleri, önemli işlerin önüne koyma ve söz verme.
🧑💻 Yapılmayacak işler listesi yap. Hangi toplantıya katılmayarak, hangi daveti redderek zamanını en iyi nasıl kullanacağını düşün.
(Resmin kaynağı: Pinterest)
Comments