top of page

Kitap Yorumu - Güneşin İki Yüzü - Bahar Eriş



@dr.bahareris ne yazsa okur, @momtalkstr girişimini takip eder, TV programlarını izlemeye çalışırım. İlk romanını da aynı heyecanla okudum. Sevgi dolu, akla ve duygulara hitap eden, yaşanmışlıklarla sarmalanmış bir roman. Yazar bu kitabı anneannesine ve #duyguasena ya ithaf etmiş. Romanın konusu da iki büyük sacayağından oluşuyor: Aile ve kadın olmanın ne olup ne olmadığı.


Genç Zeynep’in başından geçenleri anlatan #gunesinikiyuzu , virajlı bir yolda son sürat giden arabadaymışçasına akıp gidiyor. Yaşamın tesadüflerle dolu öyküsü, ani fren ve dönüşlerle, beklenmeyen savruluşlarla, kahkaha ve gözyaşları eşliğinde anlatılıyor.


İlişkiler, cesaret, #cehalet ,kadının toplumdaki yerinin anlamı gibi pek çok kavramı olaylarla, örneklerle, sorularla ve yaşanmışlıklarla sorgulayan hem ufuk açıcı hem de iç parçalayıcı bir kitap.


En çok anneanne ile torun fikirlerinin ayrılıp birleştiği kavşaklardan etkilendim. Bank konuşmalarının sihrine bir kez daha inandım. Ayrıca, Şahin ile yaşanan akşam yemeği buluşmasının şahane diyalogları ve arka fondaki iç sesler, dudaklarımda buruk bir tebessüm bıraktı. Gönderilen tarhana kolisi detayı ise hem içimi ısıttı hem gözlerimi ıslattı.


Güldüren, sorduran, düşündüren bir romandı benim için. Farklı yönlerden bakmaya niyetli herkesin okuması gerekir diye düşünüyorum. Son olarak, Yen-en ve geç-en bir yengeç olduğumu bu yaşımda anladığımı itiraf etmeden geçemeyeceğim 😂


Kitaptan #begendiğim bazı sözleri sizlerle paylaşıyorum :


🦀Gerçek özgürlük, varoluşunun cezalandırılmadığı yerde mümkündü. Kimliğin için suçlanmadığın, dış görünümle yargılanmadığın, seçtiklerin ve seçmediklerin için utandırılmadığın sürece özgürdün.


🦀İnsanın fiziksel coğrafyası neresi olursa olsun, iş zihinsel coğrafyada bitiyordu. Coğrafya, zihindir.


🦀Acıda birleşebilen ama başkasının mutluluğuna samimiyetle sevinmekte güçlük çeken insanlar çoktu.


🦀Acı, insanın ruhuna işleyen kara dut lekesi gibiydi. Tek başına çıkmıyordu. İnsanın acısını ancak acının ne demek olduğunu bilen başka insanlar alıyordu.


🦀Mizah, densizliklere karşı en iyi sığınaktı.


#güneşini̇kiyüzü

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

Bir Söz

bottom of page