top of page

Kitap Yorumu - Hediye Vermek ve Hediye Almak Üzerine - Wilhelm Schmid


Elime ilk aldığımda “72 sayfalık incecik bir kitap, bugün biter” dediğim ama yanıldığım bir kitap. Yazarı Erfurt Üniversitesi’nde halen #felsefe dersleri vermekte. Çevirmeni iletişim yayınları editörü #TanılBora


📙


Her bir satırı hatta sözcüğü üzerinde uzun uzun düşünmek gerektiği için temiz ve #sakin bir zihinle okumanızı öneririm.


📙


Kitabın konusu, hediye vermenin temelleri, türleri, toplumsal itibarı, sonuçları, geleneksel biçimleri, anlamı ve insan yaşamındaki etkileri diyebilirim. #Hediye sözcüğünü bu kadar geniş bir yelpazede ve farklı alanlarda düşünmek, beni zenginleştirdi.


📙


Kitaptan beni çarpan bazı tümceler:


💠Hediye sunmanın temelleri:

Dikkatli olmak

Özenli olmak

Doğru biçimde verebilmek


💠En iyi hediye, hediye verilene gösterilecek “dikkat”tir. (Bu söze bayıldım)


💠Ötekinin hoşnutluğu için kaygılanmak, bir armağandır.


💠Arkadaşlıkta bir insan, bir ötekine imtiyazlar tanımaya, onunla beraberken saatine bakmamaya, ihtiyaç duyduğu şeyi ona sunmaya ve karşılıklılığı bir talebe dönüştürmemeye amadedir. (Saatine bakmamak ne güzel bir gösterge)


💠#Aristo arkadaşlığı insanların birbirlerine hediye edebilecekleri manevi şeylerin en mükemmelleri arasında sayar. Ona göre 3 tür arkadaşlık ilişkisi vardır:


Zevk arkadaşlığı

Fayda arkadaşlığı

Hakiki arkadaşlık


💠Arkadaşlığın bir başka türü, bir insana hediye edilen misafirperverliktir. Geçimli misafirperverlik, bir sanattır - geçimli misafirlik de öyle.


💠 #couchsurfing (divandan divana sörf) internet üzerinden, dünyanın her yerinden insanların birbirini evinde misafir etmesini mümkün kılan bir ağ , misafirperverliğin sanal bir türüdür.


💠Kendine “merhamet” etmek, insanın kendi kendisine verdiği bir hediyedir; insanın kendisinden aşırı taleplerde bulunmaması anlamına gelir.


💠Ötekilere verilen hediyelerle ilgili her şey kendi kendimize verdiğimiz hediyeler için de geçerlidir: Çok fazla olmamalı, sık verilmemeli, rastgele ve her zaman değil, seçerek ve doğru zamanda sunulmalıdır.





8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

Bir Söz

bottom of page