top of page

Bir Söz



1802-1885 yıları arasında yaşamış ünlü şair ve romancı #victorhugo : “Yerini vaktinde terk etmeyi bilmek gerçek olgunluktur.” demiş.

◼️


Bu sözü ilk duyduğumda “YER” kavramının acaba hangi anlamda kullanılmış olduğunu düşündüm… Düşünürken birden farkına vardım ki kafamızdaki sözlüklerde yer alan “ YER” pek çok anlamı birden içinde barındırıyor…

◼️


“Yerin #yurdun belli olsun” deriz örneğin değil mi ? Veya “yersiz yurtsuz kaldım” deriz… “#yerini bil”deriz bazen… “Yerli yersiz konuştu” deriz bazen de…”İyi yere geldi” deriz kimi zaman…Bir de çiçeklere “Yerini sevdi” deriz…

◼️


Sonuçta hangi “YER” olursa olsun orayı #vaktinde terketmek bence de bir #erdem . Çünkü vazgeçmek sahip olmaktan çok daha zor bir eylem. İşindeki konum, birinin kalbindeki yer, lokantadaki sandalye, kariyerindeki #basamak veya salıncaktaki yer… Bence hiçbirinin farkı yok…Vazgeçmeyi bilmek bir ayrıcalık. Ya da vazgeçebilmek için hiç senin olmamış sayabilmek başlı başına bir güç.

◼️


Olgunca çekilmek, bilgece terketmek ve #güzellikle hatırlanarak gitmek çok çok #önemli … Peki sizin de var mı sözlüklerinizde bu sözün hatırlattığı “YER”ler? Varsa duymak isteriz.

◼️


(Victor Hugo ölmeden önce şu son sözleri sarfetmiş : “Fakirlere 50.000 frank bırakıyorum. Mezarlığa onlara mahsus cenaze aracı ile nakledilmek istiyorum. Hiçbir kilisenin benim için ayin yapmasını istemiyorum. Bütün ruhlardan benim için dua etmelerini rica ediyorum.”)


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page