top of page

Boğaziçi Üniversitesi Bilim ve Teknolojide Lider Kadınlar Zirvesi



2/02/2020 Cumartesi günü, Boğaziçi Üniversitesi’nde buec ieee swesin düzenlediği “Bilim ve Teknolojide Lider Kadınlar Zirvesi”nde idik. Sabah ayazına ve esen soğuk rüzgara aldırmaksızın pekçok genç öğrenci, 16 farklı katılımcıdan oluşan dev kadroyu dinlemek üzere görkemli taş binanın tahta sıralarını doldurmuştu.

Bu kadar kalabalık seyirciyi ve bir o kadar kalabalık konuşmacı kadrosunu hiçbir aksaklık olmadan buluşturmak hiç kolay iş değildi. buec ieee swes ekibi tüm gün arı gibi çalıştı. Ne ses düzeni ne program akışı şaştı. Oturum aralarında ise sahnede eğlendiler. Kahkahaları, organizasyonu severek yaptıklarının en güzel göstergesiydi. 👍 Sabah oturumunun ilk etabı ve açılış konuşmasını, Microsoft Orta Doğu ve Afrika Direktörü ve Wtech Türkiye (Teknolojide Kadın Derneği-http://www.teknolojidekadin.org/) üyesi Çigdemkayali yaptı. Ülkemizdeki bilgisayar mühendisi kadın oranının %15, tüm mühendislik dalları içerisindeki kadın oranının ise %37 olduğunu, oranın düşük olmasında bilişim sektöründeki kadın rol modellerin az olması ve aile desteğinin yetersiz olmasının etkili olduğunu söyledi. wtechturkeynin STEM öğrencilerine staj, mentörlük hizmeti sağladığını iletti. Dijitalleşme ile gündeme gelen bulut bilişim, yapay zeka, siber güvenlik gibi yeni iş alanlarından bahsetti. (Resim 5) “Cesur olun ve kendinizi yetiştirin.” diyerek kapanışı Madeleine Albright’ın şu sözü ile yaptı: “Diğer kadınlara yardım etmeyen kadınlar için cehennemde özel bir yer vardır.” 2.Konuşmacı Arçelik İnsan Kaynakları Müdürü Buket Çelebiöven idi. Daha önce katıldığımız başka bir seminerde (https://www.instagram.com/p/B6QkPTkjicG/?utm_source=ig_web_copy_link) dinlediğimiz üzere Arcelik global firmasının esitsozluk, mühendis sizsiniz projelerinden bahsetti. Aslında cinsiyet eşitsizliğinin kadın için bir fırsat olduğunu ve özellikle yönetim kurulunda ve iş yaşamında daha fazla kadının entegrasyonunu amaçladıklarını iletti. Türkiye’de teknolojideki kadın oranının %9.9 olduğunu ve ancak önümüzdeki yüzyıl içerisinde bu açığın kapanabileceğinin düşünüldüğünü ekledi. Ailelerin yönlendirmelerinin çok etkili olduğunu, bu yüzden önce onların bilinçlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Kapanış tümcesi şuydu: “Her zaman sesini kullanacak kadar cesur; kalbini dinleyecek kadar cesur; hayal ettiğin hayatı yaşayacak kadar güçlü ol”

3.Konuşmacı GSK Türkiye Medikal Direktörü Elif Coşkunçay kadınların zorluklara çözüm bulma konusunda daha başarılı olduklarını iletti ve kendi sektöründen iş modelleri hakkında bilgiler aktardı. Kendi hayatının dönemeçlerinin iş yaşamını nasıl etkilediğinden bahsetti. Kapanış tümcesi : “Kendin ol, iyi hisset, gelişmeye açık ol.” idi.

4.Konuşmacı Finans Sektöründen Garanti Bankası BBVA Tek. Genel Müdür Yardımcısı Eray Kaya 20-25 yıldır bankacılık sektöründe yaşanan krizlerden ve sonuçlarından bahsetti. Şu anda, finans sektöründe kadın erkek oranının diğer sektörlere oranla daha eşit olduğunu ve kendi şirketinde teknisyen hariç personelin % 57 erkek % 43 kadın olduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.

5.Konuşmacı Phizer firmasından Çağla Hullu idi. Dünyada halen 72 ülkede kadınların ehliyet alma ve banka hesabı açma yetkisi olmadığından bahsetti. Yönetim Kurulundaki Kadın oranının düşük olma nedenlerinin toplumsal kalıplar ve kadınların iş hayatında tartışmaya girme cesaretlerinin olmaması diyerek kendi iş yaşamında cesaret etmeye nasıl alıştığını anlattı. Phizer yönetim kurulunun %37’sinin kadın olduğunu söyleyerek daha iyiye nasıl ulaşırız sorusuna şu beş madde ile yanıt verdi.

1-Kadınlara özgüven gelişimi hakkında koçluk etmek (Kadınların özellikle ergenlik döneminde özgüvenlerinin düştüğünü söyledi.) 2-Kadınlara iş yaşamında tartışma veya çatışma yönetimini öğretmek. 3- Başarıyı sahiplenmeyi öğretmek. 4- Başarılı olabilmek için ilham almak 5- Kadın Liderlerin başarılarını beraberce kutlamak. Ayrıca Çağla Hanım iş hayatının sadece IQ değil EQ (Emotional) , SQ (Spiritual) ve PHQ (Physical) olarak 4 sac ayağının üstünde olduğunu ve bu ayakların en zayıfı kadar güçlü olduğumuzu söyledi. Kapanış tümcesi Facebook CEOsu Sherly Sandberg imzalı şu sözdü: “Careers are a jungle gym not a ladder. Kariyer sadece merdiven değil bir tırmanma ipidir. Yani kariyer basamakları sadece aşağıya veya yukarıya doğru değil, aynı zamanda başka alanlara doğru gider. Bazen dinlenmek de bir ilerlemedir. ”

6.Konuşmacı Unilever firmasından Şebnem Oakman konuşmasında iş hayatında artık emirlerin yerini kararlara bıraktığını ve fikren açıklık ve farklılıklara kucak açılmasının öneminden bahsetti.

Daha sonra 3 bilim kadını Şirin Tekinay, Duygu Sağ ve Yasemin Yüksel Durmaz’ın katıldığı keyifli paneli dinledik. Gelecek Varlık Yön.Gen.Md.Sezin Ünlüdağ ve MediamarketOnur Başat’ın konuşmalarından sonra son panele geldi sıra. Vispera firmasından Aytül Erçil, Ericsson’dan Işıl Yalçın, Vodafone İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Baki Şahinler ve Mercedes’ten Zeynep Gül Koca’nın değerli önerileri eski bir alışkanlıktan vazgeçme, içgüdülerine güvenme, cesur olma, sanat ve sporla uğraşma olarak sıralandı.

Etkin katılım sağlandı, öğrenciler bol bol soru sordu. Toplantıya damgasını vuran soru Tıp Fakültesindeki kadın öğrenciden geldi: “Üniversite hocalarımız kadın doğum branşının kadınlar için çok uygun olmadığını söylüyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz?” Salondaki derin sessizliği çok sevdiğimiz Duygu Sağ’ın cesaret veren tümceleri bozdu: “Kadın doğumcu mu olmak istiyorsun? Ol.” Dileriz bu tümce sadece Boğazın sırtlarında değil tüm dünyadaki kadınların kulaklarında sonsuza kadar kalır..


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page