top of page

Kitap Yorumu - Arkabahçe - Ebru Çaloğlu



Bir kitabı okumaya başlamadan önce yazarın hayat hikayesini merak eder misiniz? Ya da yazarın yaşadığı döneme ait olayları düşünüp elinizdeki kitapta anlatılanlar ile bu #olaylar arasında bir bağ kurar mısınız?

🧶

Ben kitabı okumadan önce mutlaka #yazarı , dönemini merak edip araştıranlardanım. Yaşadığı döneme ait esintileri, #ekonomik , sosyal veya politik alt kırılımlarıyla beraber duyumsamak, bana kitabın eksik parçalarını tamamlamak gibi gelir. Yazarın soluduğu havayı, ben de onunla soluyor gibi hissederim.

🧶

@ebrucaloglu ‘nun kaleme aldığı Arka Bahçe isimli kitap işte aynı merakla ortaya çıkmış. Yazar, #klasikeserlerin nasıl bir dünyada doğduğunu merak etmiş, yazıldığı dönemin olaylarını, #ilham kaynağı olduğunu düşündüğü kişileri araştırmış ve çok güzel bir dille bezeyerek bize sunmuş. İyi ki de sunmuş.

🧶


#ebruçaloğlu , sağlam ve renkli tümceler üzerine inşaa edilmiş, güçlü bir kurgu ve hissiyatı yüksek edebi sütunlarla bezeli sıkı bir eser ortaya çıkarmış. Her bir öyküde ne yapıyor biliyor musunuz? İpleri birbirine epeyce karışmış durumdaki yün çileyi sakince, tek tek açıp sımsıkı bir yumak olarak kucağınıza bırakıyor. “Bakalım bu karışık çileyi nasıl açacak, sonunda ortaya nasıl bir #yumak çıkacak” diye merakla okuduğum ve bitmesini hiç istemediğim bir kitaptı. Sardıkça daha sarıyor anlayacağınız😀

🧶

Kitabın en ilginç gelen kısımlarından bize 2 örnek ver derseniz:

1-Gazeteci #danieldefoe ‘nun bir adada dört yıl boyunca tek başına yaşamış olan bir gemiciyle yaptığı röportajdan esinlenerek Robinson Cruose adlı kitabı yazması beni etkiledi. Kitabın hayal gücü ürünü olduğunu düşünürken ilham aldığı olayın gerçekten yaşanmış olması ilginç geldi.


2-#gandhi ve #tolstoy ‘un mektuplaştığı yılları; Tesla ve Mark Twain ile #Puşkin ve Gogol’un dostluklarını okuyunca, ayrı ayrı tanıdığım ünlü kişilerin aslında birbiriyle bir zamanlar iletişim kurmuş olması beni çok heyecanlandırdı.

🧶

Birbirinden güzel ve renkli ondört yumağınız için, araştırmacı ve meraklı ruhunuz için, güçlü kaleminiz için sonsuz teşekkürler Ebru Hanım. Okumayanlara ve merakını yitirmemiş olanlara tavsiye ederim 🙏


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page