top of page

Kitap Yorumu - Dijital Dünyada Çocuk Yetiştirmek - Kristy Goodwin




Kitabın yazarı Kristy Goodwin üç çocuk annesi. Aynı zamanda teknoloji ve çocuk gelişimi uzmanı. Kendisini @momtalkstr etkinliğinde @dr.bahareris eşliğinde zoom üzerinden canlı olarak dinleme fırsatı buldum. Sonrasında #dijitaldünyadaçocukbüyütmek isimli kitabını beğenerek okudum.


Kitabın ve yazarın amacı teknolojiyi tamamen kısıtlamak değil. Amaç, teknolojinin temel ihtiyaçların (uyku, hareket, ikili ilişki) önüne geçmemesi konusunda, ebeveynlerin dijital uçaktaki pilot koltuğunda oturmasını sağlamak . Bunun için de #bilinçliteknolojikullanımı konusunda çocuk gelişimi, nöroloji ve teknoloji dünyasının kesişim kümesine bakmak.


Kitaptan kısa kısa notlarım :


🔵 Biz çocukluğumuzu gökyüzüne bakarak geçirdik, ekranlara değil. Ebeveynlerimiz bizim yüzleşmek zorunda kaldığımız #dijital ikilemleri yaşamadı.


🔵 Geri-pas: Ebeveynlerin, restoranlarda evde çocuklarını eğlendirmek, sakinleştirmek için onlara kendi cihazlarını vermesi sonucu oyuncak üreticileri bu konuya ağırlık vererek üretim yaptı.


🔵 Beynimizdeki #görsel korteks, #işitme korteksinden 5 kat daha büyüktür. Yani görsel imajlara doğru çekilecek şekilde donanımlıyız.


🔵 #teknolojikürünler yatak odası yerine salon gibi umumi ve kalabalık yerlerde kullanılmalı.


🔵 10-15 yaş arası okul çocukları 20 yıl önce aynı yaştaki çocuklardan en az 30 dk daha az uyuyor.


🔵 Yatmadan 90 dk once teknolojiden uzaklaşılmalı


🔵 Çocuklarımıza nasıl yavaşlayacaklarını öğretmemiz gerekir, yavaşlayıp #çocukluğun keyfini çıkarmalılar.


🔵 Çocuklar iç mekan oyunlarına alıştıkları için “doğadan kopuş bozukluğu” yaşıyor.


🔵 Kulaklık takmışken ölen ya da yaralanan yaya sayısı 6 yıl içinde 3 kat artmış.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page