top of page

Kitap Yorumu - Korku - Thich Nhat Hanh



Mutlu yaşayıp huzurla ölmeyi, başka şekillerde var olmaya devam ettiğimizi görerek başarabileceğimizi konu eden bir kitap. Korku, şefkat, öfke ve şiddetten bahsetmekte; yer yer #budizm ile #mindfulnesspratikleri ni anlatmakta. Önsözü @berrakyurdakul yazmış. Dikkatimi üst seviyede tutmaya çalışarak okuduğum bir kitaptı.


Yazar #thichnhathanh Vietnam’da doğmuş. 16 yaşında rahip olarak Zen eğitimi ve mindfulness pratiklerine başlamış. Budizmi yenilemek için ekonomi, bilim, edebiyat, İngilizce çalışan ilk rahip olmuş. Savaşa karşı mücadele vermiş, barış çağrıları yapmış, 1967 de #martinlutherking onu nobel barış ödülüne aday göstermiş. Barış söylemleri onun 39 yıl boyunca vatanından sürgün edilmesine sebep olmuş. 1974 yılında yazdığı meditasyon rehberi, Batının “mindfulness” ile tanışmasını sağlamış, kitabı 30'dan fazla dile çevrilmiş. Ocak 2022 de 95 yaşında öldü.


Notlarım:

🖋Doğduğunda korkun, hayatta kalma arzusuyla birlikte doğdu. Bu, ilk arzundu.

🖋Korkumuzu hafifletmek için yapabileceğimiz şeylerden biri onunla konuşmaktır. İçindeki o #korkmuşçocuk ile karşılıklı oturup ona şefkat gösterebilirsin.

🖋Korku tohumu bizim içimizdedir ve onu farkındalıkla kucaklama pratiği yapmazsak, bu gerçekler kendilerini her gösterdiğinde rahatsız olur, aslan gören devekuşları gibi kafamızı kuma gömeriz. Tv, bilgisayar oyunu, alkol vb şeylerle oyalanarak yaşlılık, hastalık ve ölümün gerçekliğini ve değer verdiğimiz şeylerin geçiciliğini görmezden gelmeye çalışırız.

🖋Korkularımızın bizi ele geçirmesine izin verirsek, içimizdeki korku tohumu güçlenir. Ama bilinçli olduğumuzda, farkındalık enerjisini korkumuzu kucaklamak için kullanırız.

🖋#Farkındalıkpratiği, kendimizle ve hayatla derinden bağ kurabilmek için olduğumuz yere ve bu ana gelmektir.

🖋Acını ve üzüntünü tanıman ve onları şefkatle kucaklaman için sana güç veren, farkındalığın enerjisidir. Farkındalık ve odaklanmayı içgörü takip eder. #İçgörü bilgeliktir, anlayıştır.

🖋Kendi içine sığınmak, dünyayı terk ettiğin anlamına gelmez.Kendine geri dönüp kendini güçlendiriyorsun demektir.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page