top of page

Kitap Yorumu - Sınırlar- Dr. John Townsend- Dr. Henry Cloud




Okuması kısa, etkisi uzun soluklu olan #sınırlar kitabını anlatacağız bugün.


Sınır ve sorunları ile kuralları nedir; başkalarının sınırlarını kabullenmek, sağlıklı sınırlar geliştirmek, çevreyle ve kendimizle sınır uyuşmazlığı gibi pek çok konuda pratik örneklerle dolu bir kitap.


Sınırın, geçirgen çitleri olan bir bahçe kıvamında, iyilikleri kabul edip kötülükleri dışarı alan kendi sorumluluk alanımız olduğunu net bir dille anlatıyor.


#iyikiokudum dediğim bu kitaptan beğendiğim bazı tümceler:


🌀Hayatımızda, sorumluluk ve sahiplenme ile ilgili bütün kargaşa, aslında bir sınır sorunudur. #Zihinsel, fiziksel, #duygusal ve manevi sınırlar belirleyerek neyin sorumluluğumuzda olup olmadığını belirlememiz gerekir.


🌀Bizler başkalarından sorumlu değiliz. Başkalarına karşı “kendimizden” sorumluyuz.


🌀Sınırlar iyilikleri içeride, kötülükleri dışarıda tutmamıza yardımcı olur. Birden oluşmaz, oluşturmak her zaman bir destek ağını içerir.


🌀Bir çocuğun hayır deme gücünü engellemek, o çocuğa ömür boyu yanında taşımak zorunda kalacağı engeller vermek anlamına gelir.


🌀#disiplin , davranışların sonuçlarını kullanarak çocuklara kendilerini denetlemeyi öğretme sanatıdır.


🌀Öfke, sınırlarımızın ihlal edildiğini bildirir. İncinme veya kontrol altına alınma tehlikesi altında olduğumuzu bildirerek, “erken uyarı sistemi” görevi yapar.


🌀Öfke kendiliğinden eriyip gitmez. Öfkeyle uygun bir şekilde çalışılması gerekir, yoksa içimizde yaşamaya devam eder. Bir kez hayır demeye başlarsanız, artık öfke sinyaline ihtiyacınız kalmaz. Kötülüğün size doğru geldiğini görür ve sınırlarınızı kullanarak size zarar vermesini önleyebilirsiniz.


🌀Birisini bağışlamayı reddederseniz,bu, o kimseden bir şeyler istemeye devam ettiğiniz anlamına gelir ve istediğiniz #intikam dahi olsa, bu sizi o kişiye sonsuza dek bağlı kılar.


🌀#affetmek , birinin size “borçlu” olduğu bir şeyden vazgeçmek demektir. Affetmek, geçmişinizden, sizi inciten ve istismar eden kişiden kurtulmanız anlamına gelir.



71 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page