top of page

Twitter'ı Hackleyebilen Yeni Nesil Gençler


Gümbür gümbür gelen bir Z kuşağı var..


Kodlama öğrenen, Whatsup’ı kullanım kılavuzu seviyesinde bilen, Vyond ile animasyon videoları çeken, stop motion ile fotoğraftan video yaratan....Bir yandan da henüz yaşı o program için küçük olsa da -sınırlarını aşıp- pek çok programı kullanan, oyunu oynayan, içeriğini ebeveynin bilmediği, farketmediği veya tahmin edemediği pek çok video veya dijital ürün seyreden...


Bıçak kullanmanın bile bir tekniği, bir yolu yordamı var değil mi? Veya matkap kullanmanın...Peki teknoloji de bir araçsa bu araç sizin evde bilinçli kullanılıyor mu? Lütfen bu soruyu kendiniz ve çocuklarınız için bir kere sorun.. Çocuklar içerik, süre ve diğer konularda bilinçliler mi? Chat odasında kendisine “Hadi bir fotoğrafını gönder” şeklindeki bir taleple karşı karşıya geldiğinde ne diyeceğinin bilincinde mi? Ya da çocuğunuzun fotoğrafını yalnız veya yanında aile bireyleri varken çekip sosyal medyaya koymak arasında sizce fark var mı? Youtube’da “çizgi film seyrediyor sadece” dediğiniz (sandığınız) çocuğunuzun yanında oturup karşısına çıkan reklamları doğru yönlendirmesi için beraber seyredip bilgi veriyor musunuz?


Eskiden, çocuklarımıza günde şu kadar saat bilgisayar kullan şeklinde sınırlar koyar ve içimiz rahat ederdi ama üzgünüz artık yetmiyor. Artık Nicelik değil nitelik önemli... O saatlerin “Nasıl Kullanıldığı” saatlerin uzunluğundan çok çok önemli artık..


Bu konuda birçok site harika bilgiler veriyor, mutlaka takip edelim. Canlı yayınlar yaptılar, lütfen eski postlarından bulup vakit ayırıp izleyelim. Instagram hesapları: @dijitalbaba.orhantoker@teknolojik_ebeveynler

Yine bu konuda psikologlar, psikiyatristler @joannamariakiyak çok değerli bilgiler veriyor. Bilgilenelim.


Kontrolsüz güç güç değilse, bizce bilinçsiz sınır sınır değil. Sadece süre değil içerik için de sınırlar koyulamazsa, çocuklarımızı bilgili, kendimizi farkında kılmazsak elinizdeki bıçakla ya da matkapla yapılabilecekleri siz hayal edin.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bir Söz

bottom of page